-Kuifje wordt als racistisch bestempeld, http://www.hln.be/hln/nl/948/Kunst-Literatuur/article/detail/2255064/2015/03/17/Inwoners-van-Canadese-stad-vinden-Kuifje-in-Amerika-racistisch.dhtml, s.n. (redactie), laatst geraadpleegd op 30/03/15
Het verhaal ‘Kuifje in Amerika’ werd geschreven door Hergé in 1932 maar wordt vandaag de dag nog als racistisch beschouwd door Canadezen uit het stadje Winnipeg. De Native Americans worden in het album ‘roodhuiden’ genoemd, dit zou enkel hun stereotiepe beeld voeden. De strip werd daarom ook uit de rekken gehaald van de geviseerde boekhandel.
Vroeger las ik veel verhalen van Kuifje. Mijn oma en opa hadden bij mijn weten al de verhalen en het gebeurde dus wel eens dat we hier samen in lazen. Ik vond de kapitein altijd super leuk en ook bobby was een echte held. Vandaar mijn keuze voor bovenstaand artikel.
-Suske en Wiske promoten ecoduct, http://www.hln.be/hln/nl/948/Kunst-Literatuur/article/detail/2250876/2015/03/13/Suske-en-Wiske-met-album-De-Beestige-Brug-in-bres-voor-ecoducten.dhtml , s.n. (redactie), laatst geraadpleegd op 30/03/15
In dit artikel wordt een nieuw verhaal van Suske en Wiske voorgesteld, ‘De beestige brug’. De strip promoot ecoducten of natuurbruggen. Dit zijn natuurlijke bruggen over een autosnelweg of gewone weg. Hierdoor kunnen de dieren makkelijker de baan oversteken zonder gekwetst te geraken door snel rijdende auto’s. In het verhaal ondervinden Suske en Wiske hoe het is om een dier te zijn en hoe deze dus omgaan met factoren als het verkeer.
De reden waarom ik dit artikel heb gekozen is analoog met het vorige, ik las vroeger veel stripverhalen, zeker Suske en Wiske. Jerome was steevast mijn lievelingspersonage en ik hield ervan hoe elk verhaal eindigde met een knipoog van Wiske. Ook vind ik het een zeer mooi initiatief om zulk project te ondersteunen.
-hiphop boek, http://cantstopwontstop.com/book/, Jeff Chang, laatst geraadpleegd op 30/03/2015
Het boek ‘Can’t stop won’t stop’ Gaat over hip-hop in de ruimste betekenis van het woord. Het boek is gebaseerd op het interviewen van mensen die van hun passie, hip-hop, hun beroep hebben gemaakt of er toch heel erg vaak mee bezig waren. Wanneer het woord hip-hop valt denken de meeste mensen enkel aan muziek maar hip-hop is zo veel breder dan dat. Hip-hop is een heel erg breed genre en bevat ook dansers, graffiti kunstenaars, activisten, DJ’s rappers, producers en nog veel meer.
Het boek geeft de geschiedenis weer van hip-hop, hoe en waar deze is ontstaan en wat de kenmerken zijn van deze stroming. Het boek is gebaseerd op de kennis van mensen die zelf tot het hip-hop genre behoren en is dus meer dan betrouwbaar.
Ik koos dit artikel omdat ik zelf heel erg veel van hip-hop houdt en het dus interessant was om te kijken of mijn passie ook op literair vlak vertegenwoordigd was.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten